Vergisson

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Monday, June 24, 2013

Quinta de Soalheiro Alvarinho Scores 93 Points in The Wine Advocate

Say what you will about the points not mattering anymore, it's still exciting when one of your favorite producers lands a 93 in The Wine Advocate.  Parabens to the Quinta de Soalheiro Alvarinho 2012 for achieving this accolade.  The Quinta de Soalheiro were pioneers of the Melgaco portion of the Monção e Melgaco high elevation subzone of Vinho Verde, and in his review Mark Squires calls them "one of Portugal’s (and the world’s) top Alvarinho producers."



The review also makes a great case for the category of quality Alvarinho, saying "Treat this like quality wine. It is not stereotypical Vinho Verde. There is no fizz. It is dry. It will age well if well stored."  The other great news, aside from 2012 being a "perfect harvest" according to the winery, is that for once this is a wine that is available!  In my neck of the woods Ian Stalfort at The Wine Source and Lee Grandes at Wells Liquors, both in Baltimore, are two guys that have dedicated shelf and brain space to quality Portuguese wines for years.  Go see them!

http://www.the-wine-source.com/
http://www.wellswine.com/
 

Congratulations to this "sunny place"...Quinta de Soalheiro!

Wine Advocate Subscribers can check out the full review here:

http://www.erobertparker.com/newSearch/th.aspx?th=218914&id=1&___z=%2b16bbJQsgQQXc47kEaaCRQ%3d%3d

Friday, June 7, 2013

Vinho Verde travel tips from the Vinho Verde Commision

Any lucky folks able to travel to Portugal this weekend...the Vinho Verde commission has some great ideas for events and accommodations in the region....take a look!


Gosta de sentir a adrenalina? Gosta de carros e de aviões? Gosta de Vinho Verde? Então este fim-de-semana é para si…

No próximo fim-de-semana, 7 a 10 de Junho, em Cabeceiras de Basto, na bonita e bem preservada sub-região de Basto, há encontro de ultraleves e baptismo de voo, no dia 8 e Rally Sprint no dia 9, em parte da mítica classificativa da Cabreira do Rally de Portugal.
E porque um dia cheio de emoções pede um bom Vinho Verde para descontrair ou conviver com os amigos, sugerimos que reserve o seu alojamento na Casa da Tojeira, um imponente solar inserido numa quinta vinícola de 20 hectares, onde além de alojamento, visitas de enoturismo e provas de Vinho Verde, pode também deliciar-se com a suculenta gastronomia, no restaurante Sabores do Tâmega.
Vá, divirta-se e depois conte-nos como foi! Mais informação


Em família, ou com ou amigos, no próximo fim-de-semana o destino é Ponte de Lima

De 7 a 9 de Junho, mais de 40 eventos, de manhã à noite, animam as ruas encantadas da mais antiga vila portuguesa, Ponte de Lima. É o Mercado das Artes que chega à Vila
Música, teatro, dança, artes plásticas, música, fotografia, workshops e muitas outras actividades fazem de Ponte de Lima a Vila Espectáculo.

Neste fim de semana prolongado, faça umas mini-férias e reserve o seu alojamento na Quinta de Luou, onde pode conhecer e provar os Vinhos Verdes, fazer várias actividades ou simplesmente relaxar junto à piscina.
Aceite o nosso desafio! Mais informação

 
Francesinha, Fumeiro, Porco no Espeto, praia e Vinho Verde, uma sugestão para os amantes da gastronomia…

De 7 a 10 Junho, Esposende apresenta a "Festa da Francesinha, do Fumeiro e do Porco no Espeto", no Mercado Municipal.
No dia 9 há Jogo de Paintball e Caminhada Aventura com muita acção, emoção e estratégia num ambiente único em contacto com a natureza, na zona dunar.
Se gosta de enogastronomia, vá passar o fim de semana a Esposende, faça a sua reserva da Quinta da Seara, localizada a 4 km de Esposende,  descubra os segredos do Vinho Verde aqui produzido e desfrute do genuíno turismo rural,sem descurar o conforto e o bem-estar da sua estadia. Mais informação
 
 
 
São várias as opções que lhe apresentamos, escolha a sua favorita e perca-se nos encantos da Rota dos Vinhos Verdes…
 


Rota dos Vinhos Verdes
rota@vinhoverde.pt
Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes
Rua da Restauração, 318 | 4050-501 Porto | Portugal

Greek whites take center stage in the NY Times

"Skip the insipid wines.  Go right to good bottles. Discriminate."

This is my new mantra!  In his self described rant leading up to some great Greek white recommendations for summer, Eric Asimov in the New York Times entreats us all to move past the mundane Pinot Grigios in an annual "default to generic summer wines."

"Why should anybody who cares about what they eat and drink settle for familiar and icy rather than something full of character?"  he questions.  "The wine industry has no problem with that sort of unconscious drinking. It feeds sales and increases profits. Hence it promotes the notion of “starter wines,” mediocre bottles that help ease newcomers past the shock of transition until they are ready to try the better stuff. Nonsense.  The idea is merely a rationalization for selling millions of bottles of mass-market junk wines. Skip the insipid wines. Go right to good bottles. Discriminate."   What an excellent retort to the loud and lazy camp decrying wine snobs and parading their bulk bottles around like badges of honor. The only real act of snobbery is saving the good stuff for ourselves!!


http://www.nytimes.com/2013/05/29/dining/reviews/white-wines-as-greek-as-the-sea.html?pagewanted=all&_r=1&